Ribeira

Benefity fazule bielej veľkej

Zaujímavosti

Chceli by ste do svojho jedálnička pridať viac potravín s vysokým obsahom bielkovín, nízkym glykemickým indexom, množstvom vitamínov a kopou vlákniny? Takouto čarovnou potravinou je, možno na prvý pohľad nenápadná, fazuľa biela veľká, ktorá môže ako príloha konkurovať dokonca aj zemiakom.

Navonok tak obyčajná, a popritom vo vnútri tak prospešná. Fazuľa biela veľká je plná folátu, tiamínu, železa, horčíka a draslíka. Vďaka svojej štruktúre a sfarbeniu je fazuľa skvelou náhradou zemiakov, ktorých sa kvôli vysokému obsahu sacharidov stránia najmä diabetici. Fazuľa má jemnú chuť a ako pyré sa skvele hodí do polievok, prívarkov, šalátov a tiež dusených pokrmov.

Spomínaný folát vo fazuli zabezpečuje funkčný imunitný systém, správnu činnosť nervovej sústavy, zmierňuje pocit vyčerpania, udržiava psychickú pohodu a je dôležitý pre krvotvorbu. Okrem toho udržiava žiarivú pleť a stimuluje rast vlasov.

Tiamín alebo vitamín B1 prispieva k správnej funkcii kardiovaskulárneho a nervového systému, a taktiež napomáha pri nesprávnej výžive, pričom jeho dostatočný príjem je veľmi dôležitý najmä pri náročnejších prípadoch, akými sú napr. poruchy príjmu potravy (anorexia a i.) Tiamín napomáha aj kvalite vášho spánku, zlepšuje zvládanie stresu a užitočný je napríklad aj pri nevoľnosti z cestovania.

O dôležitosti železa by nám najlepšie porozprávali anemici, ktorí trpia jeho nedostatkom. Prenos kyslíka do celého tela je pre nás mimoriadne významný, ak však bunky nie sú dostatočne okysličované, tak sa k slovu prihlasuje práve anémia prejavujúca sa bledou pokožkou, nechutenstvom, nesústredením, migrénami a aj veľkou únavou.

Horčík sa tiež nenahraditeľne radí medzi minerály, ktoré dohliadajú na zdravosť a funkčnosť nervového systému a svalov. Pokles horčíka v organizme dôsledkom stresu sme už pocítili pravdepodobne všetci. Jeho typickým prejavom je na fyzickej úrovni stŕpnutie končatiny alebo kŕče a na psychickej úrovni podráždenosť či nervozita. Nezabúdajme ho preto preventívne dopĺňať najmä v skúškovom období, po fyzickom výkone a počas pracovného vyťaženia. 

Fazuľové pyré

V úvode sme vám spomenuli, že fazuľa môže byť skvelou náhradníčkou zemiakov. Prikladáme preto recept a dúfame, že vo vašej kuchyni nezostane bez vyskúšania. Neocenia ho len ľudia, ktorí si potrebujú postrážiť cukor, ale môže byť rovnako skvelý pre každého z vás, ak práve nemáte čas alebo energiu na šúpanie, krájanie a prípravu zemiakovej kaše. Tento recept môže perfektne poslúžiť aj ako „nátierka“ na bruschettu.

Ingrediencie:
1 lyžica extra panenského olivového oleja

1 strúčik cesnaku

200 g Ribeira fazule bielej veľkej 

1/3 šálky zeleninového vývaru

Soľ a korenie podľa chuti


Postup:

Fazuľu si najskôr pripravíme na varenie a to tak, že ju necháme namočenú v nádobe s čistou vodou aspoň na 10 hodín (najlepšie cez noc). Potom ju varíme približne 1 a pol hodiny, až kým nezmäkne.

Keď máme fazuľu uvarenú, tak ju pridáme spolu s vývarom do malého hrnca. Necháme podusiť pod pokrievkou zhruba 3 minúty. Následne rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a korením. Želáme dobrú chuť!