1. Citrónová ryža
Prvý spôsob dochutenia našej ryže nesie so sebou nádych exotiky. Ryža je svieža s jemne kyslastou príchuťou, čím sa výborne hodí do letných jedál: k rybe a morským plodom, rovnako skvele však chutí aj s grilovaným mäsom alebo na vegetariánsky spôsob, s grilovanou zeleninou. Ak nemáte po ruke citrón, môžete použiť aj limetku.
Suroviny:
1 šálka ryže Ribeira
1 PL kokosového oleja
štipka soli
korenie: sušená bazalka a sušené oregano
1 citrón
2 šálky vývaru
Postup:
Ryžu si najskôr opláchneme a dáme do hrnca spolu s kokosovým olejom, štipkou soli, lyžičkou sušenej bazalky a lyžičkou sušeného oregana. Pridáme k nim kôru z polovice citrónu a 2 šálky vývaru. Ryžu privedieme do varu, následne znížime teplotu a pod pokrievkou varíme ešte zhruba 15 minút, až kým nám ryža nevstrebe vývar a nebude hotová. Po celý čas prípravy dávame pozor, aby sa ryža nepripálila. Na záver primiešame šťavu z polovice citróna.
2. Pesto ryža
Ak chcete návšteve alebo partnerovi pripraviť niečo exkluzívne, pesto ryža sa dokonale hodí ku steakom z hovädzieho mäsa. Počas bežných dní chutí výborne v kombinácii s pečeným kuracím stehnom. Inšpiráciu na ďalšie využitie nájdeme najmä v talianskej kuchyni.
Suroviny:
1 šálka ryže Ribeira
1 PL kokosového oleja
2 šálky vývaru
¼ šálky bazalkového pesta
čerstvá bazalka
lupene mandlí
Bazalkové pesto:
3 PL olivového oleja
½ šálky nastrúhaného parmezánu
1 šálka čerstvej bazalky
2 strúčiky cesnaku
2 PL vlašských orechovšťava z ½ citróna
½ lyžičky soli
Postup:
Na začiatok si šikovne pripravíme bazalkové pesto. Všetky ingrediencie na jeho prípravu nahádžeme do mixéra a do hladka rozmixujeme. Následne si pripravíme ryžu, ktorú po umytí nasypeme do hrnca a spolu s kokosovým olejom, vývarom a hotovým pestom privedieme do varu. Potom znížime teplotu a pod pokrievkou varíme ešte asi 15 minút, kým ryža nevstrebe vývar a nebude hotová. Ryžu po celý čas varenia sledujeme, aby sa nám nepripálila. Porciu ryže na tanieri na záver ozdobíme lístkami čerstvej bazalky a lupeňmi mandlí.
3. Kurkumová ryža so zázvorom
S touto ryžou sa môžeme stretnúť v indickej kuchyni, ktorá je vegetariánska a mimoriadne pálivá na jazyku. Perfektne sa preto hodí ku grilovanej alebo dusenej zelenine.
Suroviny:
1 šálka ryže Ribeira
1 PL kokosového oleja
1 ČL kurkumy
½ ČL mletého zázvoru
štipka soli
½ ČL sušeného cesnaku
štipka chilli korenia
2 šálky vývaru
Postup:
Opláchnutú ryžu spolu so všetkými ingredienciami privedieme do varu a pod pokrievkou necháme variť na miernom plameni ďalších 10 až 15 minút, kým ryža nevstrebe vývar a nebude hotová.
4. Karibská ryža
Táto ryža sa úžasne hodí ku morským plodom, najviac však ku krevetám alebo mušliam, čím dosiahneme hotový karibik na tanieri.
Suroviny:
1 a pol šálky ryže Ribeira
400 ml kokosového mlieka
1 PL kokosového cukru
½ ČL soli
2 šálky vody
Postup:
Ryžu opláchneme a spolu s vodou, kokosovým mliekom, cukrom a soľou privedieme do varu. Po zovretí stíšime plameň a ryžu necháme variť ďalších 10 minút.
5. Čínska ryža
Zrejme vás neprekvapí, že túto ryžu odporúčame s kúskami vyprážanej kačky, ale hodí sa aj ku kuraciemu mäsu, krevetám či zelenine. Ak ide o Čínu, sójovou omáčkou určite nešetríme.
Suroviny:
1 šálka ryže Ribeira
2 a ½ šálky vody
soľ
olej
1 malá cibuľa
šampiňóny
sójová omáčka
5 vajec
Postup:
Ryžu opláchneme a uvaríme v hrnci s osolenou vodou. Potom si na malej panvici chvíľu osmažíme na oleji na drobno nakrájanú cibuľu a šampiňóny. Hotovú ryžu scedíme a pridáme k šampiňónom. Panvicu stiahneme na najmenší plameň, prilejeme rozmiešané vajcia, dochutíme sójovou omáčkou a opekáme, až kým nebude hotová. Nezabúdame dávať pozor, aby sa ryža nespálila.
6. Šafranová ryža
Šafran, ktorý sa z krajín Orientu rozšíril do celého sveta, je aj v súčasnosti najdrahším korením s vysokou aromatickou vôňou, zaujímavou farbou a nezameniteľnou chuťou. Dokonale ladí s akýmkoľvek druhom mäsa na akýkoľvek spôsob, stačí štipka šafranu a vaše jedlo premeníte na kulinársky zážitok. Okrem toho má významné liečivé účinky na organizmus, ako príklad môžeme spomenúť, že zvyšuje tvorbu serotonínu potrebného pre pokojný spánok.
Suroviny:
kvalitný šafran
¼ šálky vriacej vody
1 šálka ryže Ribeira
1 PL kokosového oleja
štipka soli
1 a 3/4 šálky vývaru
Postup:
Šafran namočíme na zhruba 5 minút do vriacej vody. Potom opláchnutú ryžu pridáme do hrnca spolu s kokosovým olejom, vývarom, ochutíme soľou a prilejeme vodu so šafranom. Privedieme do varu a následne na nižšom plameni varíme ďalších 10 minút, až pokým nám ryža nevstrebe vývar.